Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя правото на аборт да бъде

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя правото на аборт да бъде
Коментари Харесай

Макрон подкрепя правото на аборт да бъде вписано в конституцията

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че поддържа правото на аборт да бъде вписано в конституцията, като съгласно него това би изпратило сигнал за взаимност към дамите по света, съобщи Ройтерс.

Макрон сподели това на Международния ден на дамата, на гала в респект на родената в Тунис френска феминистка и адвокатка Жизел Халими, която умря през 2020 година, на 93-годишна възраст. Тя беше непоколебима защитничка на правото на аборт.

" Надявам се силата на това обръщение да ни помогне да променим нашата конституция и да впишем в нея свободата на дамите да получават аборт…, тъй че нищо да не може да попречи или да отнеме нещо, което ще бъде необратимо ", сподели Макрон. Това ще " изпрати универсално обръщение за взаимност към всички дами, които през днешния ден виждат по какъв начин тази независимост е смазвана ", добави той.

Макрон направи това си изказване, откакто през предишния юни Върховният съд на Съединени американски щати анулира решението по делото " Роу против Уейд " от 1973 година, с което се признаваше конституционното право на аборт.

И двете камари на френския парламент към този момент гласоподаваха в поддръжка на това правото на аборт да бъде записано в конституцията, макар че Сенатът го назова " независимост ", а Националното заседание – " право " на аборт.

Макрон сподели, че през идващите месеци в Народното събрание ще бъде импортиран законопроект за смяна на конституцията.

В знаково дело през 1972 година Халими печели оневинителна присъда за малолетно момиче, изправено пред съда поради аборт след обезчестяване, показва Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР